General Knowledge and Current Affairs Quiz – 26 January 2017

0

General Knowledge and Current Affairs Quiz – 26 January 2017

 

Current Affairs

 

Current Affairs Quiz – 26 January 2017

 

1. As per a Union Cabinet’s decision, which of these institutes would be declared as Institutions of National Importance?
A) Indian Institutes of Management (IIMs)
B) Indian Institutes of Technology (IITs)
C) National Institutes of Technology (NITs)
D) Both IIMs and NITs

Answer: A

2. Alexander Kadakin, who passed away recently, was the ambassador of which country to India?
A) Brazil
B) Russia
C) Indonesia
D) Singapore

Answer: B

3. Union Cabinet approved an interest subsidy scheme to boost
A) Rural housing
B) Software exports
C) Cloud computing
D) Cashless transactions

Answer: A

4. The Draft National Steel Policy 2017 was released to replace the
A) National Steel Policy 2002
B) National Steel Policy 2003
C) National Steel Policy 2004
D) National Steel Policy 2005

Answer: D

5. Which state government has launched e-health program “Jeevan Rekha” to provide a centralised database of healthcare information?
A) Chhattisgarh
B) Tamil Nadu
C) Kerala
D) Assam

Answer: C

6. This company agreed to buy US business software company AppDynamics for about USD 3.7 billion.
A) Cisco Systems
B) Microsoft
C) Capgemini
D) Tata Consultancy Services

Answer: A

7. When is the National Girl Child Day celebrated in India?
A) 22 January
B) 23 January
C) 24 January
D) 25 January

Answer: C

8. “Chief Minister’s Award” has been launched by which state government to reward districts adopting digital payments?
A) Madhya Pradesh
B) Assam
C) Rajasthan
D) Kerala

Answer: B

9. The Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Committee submitted its report to the Union Ministry of Finance. The committee was headed by
A) C Rangarajan
B) N K Singh
C) Y V Reddy
D) Vijay Kelkar

Answer: B

10. Which country launched the Aoba Velox-III satellite into orbit from the International Space Station (ISS)?
A) United States
B) Singapore
C) China
D) South Korea

Answer: B

11. Which online travel portal has launched India’s first social luxury travel magazine “Luxury Travel Times”?
A) Cleartrip
B) Goibibo
C) Ixigo
D) MakeMyTrip

Answer: D

12. The Executive Vice-Chairman of Wipro recently announced his retirement from the post. Identify him.
A) Azim Premji
B) Abidali Z Neemuchwala
C) Vivek Agnihotri
D) T K Kurien

Answer: D

13. Who of the following was confirmed as the new Ambassador of the United States to the United Nations?
A) Nikki Haley
B) Bobby Jindal
C) Samantha Power
D) None of them

Answer: A

14. Mary Tyler Moore, who passed away recently, was the famous Emmy award-winning actress of which country?
A) United States
B) Norway
C) Portugal
D) France

Answer: A

15. “Beat Marshall Monitoring Mobile App” has been launched by which city police to map real-time locations of patrolling teams?
A) Bhopal City Police
B) Shillong City Police
C) Hyderabad City Police
D) Pune City Police

Answer: D

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.