General Knowledge and Current Affairs Quiz – 16 January 2017

0

General Knowledge and Current Affairs Quiz – 16 January 2017

 

Current Affairs

 

Current Affairs Quiz – 16 January 2017

 

1. Which committee has recently recommended quota for girl students in IITs?
A) Abhijit Sen committee
B) Timothy Gonsalves committee
C) D M Dharmadhikari committee
D) Sumit Bose committee

Answer: B

2. Surjit Singh Barnala, who passed away recently, was the former chief minister of which state?
A) Andhra Pradesh
B) Uttarakhand
C) Punjab
D) Tamil Nadu

Answer: C

3. The World Bank has released January 2017 Global Economic Prospects report on 10 January 2017. Consider the following statements in context to the report.
I. After a post-crisis low 2016, the global economy will accelerate moderately to 3.7 per cent in 2017.
II. China will see a growth of 6.9 per cent in 2017.
III. Russia is expected to grow at 1.5 per cent in 2017.
Which is/are correct?
A) Only III
B) Only I and II
C) Only I and III
D) I, II and III

Answer: A

4. Which team has won the 2017 Vodafone Premier Badminton League (PBL)?
A) Awadhe Warriors
B) Hyderabad Hunters
C) Mumbai Rockets
D) Chennai Smashers

Answer: D

5. Australian Open 2017 tennis tournament began in
A) Melbourne
B) Sydney
C) Brisbane
D) Canberra

Answer: A

6. The Pravasi Bharatiya Samman Awards were recently conferred in Bengaluru, Karnataka. In this regard, consider the following statements.
I. The number of awards to be conferred for Pravasi Bhartiya Divas 2017 has been doubled to 30.
II. It is for the first time that an Indian woman living in Saudi Arabia was honoured with the Samman.
Which is/are correct?
A) Only I
B) Only II
C) Both I and II
D) Neither I nor II

Answer: C

7. The book “The Karachi Deception” has been authored by whom?
A) Vikram Ahuja
B) Siddhartha Thorat
C) Abhimanyu Singh
D) Shatrujeet Nath

Answer: D

8. The international conference to kick-start peace talks between Israel and the Palestinians is being held in
A) Kyoto
B) Berlin
C) Paris
D) London

Answer: C

9. Who of the following won the Best FIFA Men’s Player 2016 award?
A) Cristiano Ronaldo
B) Lionel Messi
C) Antoine Griezmann
D) None of the above

Answer: A

10. ‘SEZ India’ mobile app has been launched by which union ministry for special economic zones?
A) Ministry of Labour and Employment
B) Ministry of Finance
C) Ministry of Commerce and Industry
D) Ministry of Corporate Affairs

Answer: C

11. Former Punjab CM Surjit Singh Barnala passed away recently. He had also served as the Governor of which of the following states?
A) Haryana
B) Andhra Pradesh
C) Uttar Pradesh
D) Sikkim

Answer: B

12. When is the Army Day celebrated in India?
A) 11 January
B) 16 January
C) 14 January
D) 15 January

Answer: D

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.