General Knowledge and Current Affairs Quiz – 15 January 2017

0

General Knowledge and Current Affairs Quiz – 15 January 2017

 

Current Affairs

 

Current Affairs Quiz – 15 January 2017

 

1. India successfully test-fired the Guided Pinaka rocket recently. In this regard, consider the following statements.
I. It was launched from Integrated Test Range launch pad at Chandipur in Odisha.
II. It is also known as Pinaka Rocket Mark-II.
Which is/are correct?
A) Only I
B) Only II
C) Both I and II
D) Neither I nor II

Answer: C

2. “Digital Dakiya” scheme has been launched in which state government to encourage cashless transactions?
A) Madhya Pradesh
B) Rajasthan
C) Odisha
D) Assam

Answer: A

3. Who of the following won the Best FIFA Men’s Player 2016 award?
A) Cristiano Ronaldo
B) Lionel Messi
C) Antoine Griezmann
D) None of the above

Answer: A

4. India-Portugal signed seven agreements on 7 January 2016. Consider the following statements in context to the agreements.
I. They were inked during PM Narendra Modi’s visit to Portugal.
II. Agreement in the field of agriculture and allied sectors were signed.
III. MoU in the sector of defence was inked.
Which is/are correct?
A) Only I
B) Only I and II
C) Only II and III
D) I, II and III

Answer: B

5. Which cricket team has won the 2016-17 Ranji Trophy tournament?
A) Chhattisgarh
B) Gujarat
C) Mumbai
D) Tamil Nadu

Answer: B

6. US President Barack Obama has ended a two-decade-old ‘wet foot, dry foot’ policy that allows migrants of a country who arrive in the US without a visa to become permanent residents. Name the country whose residents were benefited by the policy.
A) Guatemala
B) Mexico
C) Cuba
D) Belize

Answer: C

7. According to official data, the Retail inflation fell to what percent in December 2016.
A) 2.97 per cent
B) 3.41 per cent
C) 3.63 per cent
D) 4.01 per cent

Answer: B

8. The International conference for peace talks between Israel and Palestinians will be held in which city?
A) Geneva
B) Washington
C) Paris
D) Berlin

Answer: C

9. Indian Space Research Organisation (ISRO) recently signed agreement with which country for satellite launch technology?
A) Japan
B) USA
C) France
D) China

Answer: C

10. According to data released by the Central Statistics Office, the country’s industrial production grew by what percent in November 2016?
A) 2.1 per cent
B) 3.4 per cent
C) 5.7 per cent
D) 6 per cent

Answer: C

11. The Khelo India National Level Competitions has inaugurated in which of the following cities?
A) Pune
B) Jaipur
C) Chennai
D) New Delhi

Answer: D

12.
It is in this State Sex Ratio at Birth (SRB) touched 900-mark after a gap of 20 years.
A) Punjab
B) Haryana
C) Rajasthan
D) Bihar

Answer: B

13. The world’s largest open air theatre, 11-days Bargarh Dhanu Yatra that concluded in second week of January 2017 with the death King Kansa at the hands of his nephew Lord Krishna is held in which state?
A) Bihar
B) Uttar Pradesh
C) Jharkhand
D) Odisha

Answer: D

14. The first-ever Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) International Dance festival has been held in which city?
A) Hyderabad
B) Dubai
C) Tehran
D) New Delhi

Answer: A

15. Which of the following movies won the 74th Golden Globes Best Motion Picture Award in the Musical or Comedy category?
A) Moonlight
B) Nocturnal Animals
C) La La Land
D) Fences

Answer: C

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.