Education Study Material – General Knowledge Quizzes

0

Education Study Material – General Knowledge Quizzes

Education Study Material - General Knowledge Quizzes

Education Quiz Questions

1. Exposure to sunlight helps a person improve his health because
A. the infrared light kills bacteria in the body
B. resistance power increases
C. the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan
D. the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D
Answer: D
Human skin can make large amounts of vitamin D when lots of skin is exposed and the sun is high in the sky. Your body is designed to get the vitamin D it needs by producing it when your bare skin is exposed to sunlight. The part of the sun’s rays that is important is ultraviolet B (UVB).

2. For galvanizing iron which of the following metals is used?
A. Aluminium
B. Copper
C. Lead
D. Zinc
Answer: D
Galvanization (or galvanizing as it is most commonly called in that industry) is the process of applying a protective zinc coating to steel or iron, to prevent rusting. The most common method is hot-dip galvanizing, in which parts are submerged in a bath of molten zinc.

3. Golf player Vijay Singh belongs to which country?
A. USA
B. Fiji
C. India
D. UK
Answer: B
Vijay Singh, CF, nicknamed “The Big Fijian”, is a Fijian professional golfer who was Number 1 in the Official World Golf Ranking for 32 weeks in 2004 and 2005.

4. Economic goods are
A. all commodities that are limited in quantity as compared to their demand
B. Commodities that is available according to their demand
C. Commodities that is available more as compared to demand
D. None of the above
Answer: A
An economic good is one which is produced using the factors of production (resources) and which cannot be obtained without foregoing something else which could otherwise have been produced with the resources. In other words, an economic good involves an opportunity cost.

5. Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the goods ordered by him, is known as
A. Letter of Credit (L/C)
B. laissezfaire
C. inflation
D. None of the above
Answer: A
A letter of credit is a letter from a bank guaranteeing that a buyer’s payment to a seller will be received on time and for the correct amount. In the event that the buyer is unable to make payment on the purchase, the bank will be required to cover the full or remaining amount of the purchase.

6. For purifying drinking water alum is used
A. for coagulation of mud particles
B. to kill bacteria
C. to remove salts
D. to remove gases
Answer: A
The very fine suspended mud particles and colloidal matter presents in water cannot settle down during the pre-treatment impoundment of water in the sedimentation tanks. These particles can easily be removed by increasing their size by changing them into flocculated particles.

The U.S. Educational System

7. First Afghan War took place in
A. 1839
B. 1843
C. 1833
D. 1848
Answer: A
The First Anglo-Afghan War was fought between British imperial India and the Emirate of Afghanistan from 1839 to 1842.

8. Hockey was introduced in the Asian Games in
A. 1958 in Tokyo
B. 1962 in Jakarta
C. 1966 in Bangkok
D. 1970 in Bangkok
Answer: A
The 1958 Asian Games, officially the Third Asian Games and commonly known as Tokyo 1958, … Four of these competition sports – field hockey, table tennis, tennis and volleyball – were introduced for the first time in the Asian Games.

9. Gulf cooperation council was originally formed by
A. Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and United Arab Emirates
B. Second World Nations
C. Third World Nations
D. Fourth World Nations
Answer: A
Image result for Gulf cooperation councilwww.worldbank.org
The Gulf Cooperation Council (GCC) is a regional political organisation comprising the energy rich Gulf monarchies – Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, and the United Arab Emirates.

10. ESCAP stands for
A. Economic and Social Commission for Asia and Pacific
B. European Society Council for Africa and Pacific
C. Economic and Social Commission for Africa and Pacific
D. None of the above
Answer: A
The Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UNESCAP or ESCAP), located in the United Nations Building in Rajadamnern Nok Avenue in Bangkok, Thailand, is one of the five regional commissions of the United Nations Economic and Social Council, under the administrative direction of the United Nations headquarters. It was established in 1947 (then as the UN Economic Commission for Asia and the Far East, ECAFE) to encourage economic cooperation among its member states. The name was changed to the current in 1974. ESCAP has 53 member States and nine Associate members. As well as countries in Asia and the Pacific, it includes France, the Netherlands, the United Kingdom and the United States.

11. First China War was fought between
A. China and Britain
B. China and France
C. China and Egypt
D. China and Greek
Answer: A
The Sino-Indian War, also known as the Sino-Indian Border Conflict, was a war between China and India that occurred in 1962. A disputed Himalayan border was the main pretext for war, but other issues played a role.

12. Firdausi was
A. a poet
B. well known for his epic ‘Shahnama’
C. Both option A and B
D. None of the above
Answer: C
Abu ʾl-Qasim Ferdowsi Tusi, or Ferdowsi was a Persian poet and the author of Shahnameh, which is the world’s longest epic poem created by a single poet, and the national epic of Greater Iran.

 

Read: Technology Education Quiz Question with Answers – Latest Technology Knowledge

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.