Current Affairs and General Knowledge Quiz – 4 February 2017

0

Current Affairs and – 4 February 2017

 

Current Affairs

 

Current Affairs Quiz – 4 February 2017

 

1. Which new scheme will be launched by the Union Government to fund export infrastructure?
A) Trade Infrastructure for Export Support (TIES)
B) Trade Infrastructure for Export Supply (TIES)
C) Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES)
D) Trade Infrastructure for Export Standard (TIES)

Answer: C

2. Which country became the first country in the world to introduce basic income for unemployed
A) Switzerland
B) Singapore
C) India
D) Finland

Answer: D

3. Name the renowned theatre personality of Odisha who passed away recently.
A) Bijoy Chandra
B) Asim Basu
C) Sujoy Chaudhary
D) Vijoy Laha

Answer: B

4. Which Country will launch World’s first and largest nuclear icebreaker fleet for a vast arctic army?
A) France
B) Russia
C) China
D) United States

Answer: B

5. How much amount has been allocated for Bharat Net Project to promote digital transactions into rural India?
A) Rs. 20,000 crore
B) Rs. 10,000 crore
C) Rs. 15,000 crore
D) Rs. 5,000 crore

Answer: B

6. Who has been appointed as the Ambassador of India to the Oriental Republic of Uruguay
A) Nirupama Rao
B) Arun Kumar Singh
C) Navtej Sarna
D) Sanjiv Ranjan

Answer: D

7. The United Nations recently removed the name of former warlod Gulbuddin Hekmatyar from its ISIS and al-Qaida sanctions list. Hekmatyar belongs to
A) Afghanistan
B) Syria
C) Lebanon
D) Jordan

Answer: A

8. Which Indian airline service won the ‘Asia’s Greatest Brands – 2016’ award?

A) AirAsia India
B) Air India Express
C) Jet Airways
D) SpiceJet

Answer: D

9. The 2017 International Conference and Exhibition on Terrestrial & Satellite Broadcasting has started in which city?
A) New Delhi
B) Chennai
C) Kochi
D) Nagpur

Answer: A

10. Coca-Cola India has partnered with which bank to enable over 2.6 million retailers and 5000 distributors in conducting business transactions digitally
A) ICICI Bank
B) Central Bank of India
C) HDFC Bank
D) State Bank of India

Answer: D

11. As per Union Budget 2017-18, the Payments Regulatory Board (PRB) will be set up under the Reserve Bank of India (RBI). Who will be chairman of the proposed board?
A) Cabinet Secretary
B) Finance Secretary
C) Finance Minister
D) Governor of RBI

Answer: D

12. Scientists have developed a first of its kind new bovine Tuberculosis (TB)-resistant clone of which animal?
A) Cow
B) Pig
C) Sheep
D) Rat

Answer: A

13. The Dairy Processing and Infrastructure Development Fund will be set up by the which organisation to boost financing of milk processing capacities?
A) Indian Dairy Association (IDA)
B) Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)
C) National Dairy Development Board (NDDB)
D) National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)

Answer: D

14. According to the HSBC Expat survey 2016,what is the rank of India in offering the highest average annual salary to expatriates
A) 1st
B) 2nd
C) 3rd
D) 4th

Answer: C

15. Who among the following become the World No.1 Junior Badminton player?
A) Kartikey Gulshan Kumar
B) Kanishq M
C) Arintap DasGupta
D) Lakshya Sen

Answer: D

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.