Current Affairs and General Knowledge Quiz – 16 February 2017

0

Current Affairs and General Knowledge Quiz – 16 February 2017

 

Current Affairs

 

Current Affairs Quiz – 16 February 2017

 

1. The first Indian Genomics Beacon has launched in which country
A) USA
B) Japan
C) Switzerland
D) UK

Answer: D

2. Which portal has been launched by the union government to ensure transparency in mining operations?
A) Taboo
B) Tamra
C) Tanra
D) Tacma

Answer: B

3. Which country’s minority government survived a no confidence vote in the Parliament over its mishandling of a smeared campaign against one of its high profile whistleblowers?
A) Iran
B) Ireland
C) Germany
D) France

Answer: B

4. The Union Cabinet gave approval to amend the Collection of Statistics Act, 2008 to extend its jurisdiction to
A) Jammu and Kashmir
B) Andhra Pradesh
C) Bihar
D) Assam

Answer: A

5. West Bengal CM Mamata Banerjee declared Kalimpong as __________ district of West Bengal On February 14, 2017
A) 18th
B) 32nd
C) 21st
D) 15th

Answer: C

6. Which Indian health institute has won first prize for sanitation & hygiene under the Kayakalp awards 2017?
A) National Institute of Tuberculosis and Respiratory Diseases (NITRD), Delhi
B) North Eastern Indira Gandhi Regional Institute of Health and Medical Sciences (NEIGRIHMS), Shillong
C) Postgraduate Institute of Medical Education and Research (PGIMER), Chandigarh
D) All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi

Answer: D

7. Thanal, a city-based group has launched a helpline to provide technical support to people in Kerala. Which issue will be addressed through the helpline number?
A) Waste management
B) Water logging
C) Gender violence
D) Child Labour

Answer: A

8. The Union Cabinet approved the signing of a bilateral Air Services Agreement with this country.
A) Nigeria
B) Rwanda
C) Uganda
D) Ethiopia

Answer: B

9. Which state government has decided to constitute Tourism Board for expansion of facilities at tourist spots and draw investment in the sector
A) Bihar
B) Uttar Pradesh
C) Rajasthan
D) Madhya Pradesh

Answer: D

10. T V Parasuram, who passed away recently, was related to which field?
A) Science
B) Film Industry
C) Journalism
D) Sports

Answer: C

11. Which Indian chess master has been honored with the title of Candidate Master (CM) by World Chess Federation (WCF)?
A) Saptarshi Roy
B) Kush Bhagat
C) Sundar M Shyam
D) Akshayraj Kore

Answer: B

12. Name the person who became the first Indian to be appointed as Technical Delegate in International Basketball Federation (FIBA).
A) Norman Isaac
B) Mohd. Rizwan
C) Harikrishna Prasad
D) None of the above

Answer: A

13. Which state government has launched E-Prison project
A) Assam
B) Haryana
C) Odisha
D) Jammu & Kashmir

Answer: D

14. Which international organisation has opened the South Asia Regional Training and Technical Assistance Center (SARTTAC) in India?
A) International Monetary Fund (IMF)
B) World Health Organization (WHO)
C) World Bank (WB)
D) Asian Development Bank (ADB)

Answer: A

15. Which country is the latest to show interest to work with India on Free Trade Agreement?
A) Malaysia
B) China
C) Sri Lanka
D) Thailand

Answer: D

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.