Chemistry Quiz Questions Chemical Equilibrium

0

Chemistry Chemical Equilibrium

Chemistry Quiz Questions Chemical Equilibrium

 

Chemistry Chemical Equilibrium Part 1

Chemistry Quiz Questions 1-10

1) The steady state from which no spontaneous change takes place is called what?

Answer: Equilibrium.

2) What is the color of ammonium chloride?

Answer: White.

3) The chemical reactions which never go to completion are called what?

Answer: Reversible reactions.

4) In the manufacture of ammonia from hydrogen and nitrogen the pressure used is.

Answer: Very high.

5) The process of manufacture of Sulfuric acid is named as what?

Answer: Contact process.

6) What is the color of ferric thiocyanate?

Answer: Deep red or blood red.

7) What is known as a system of reacting substances in which the concentrations of reactants and product do not undergo any change?

Answer: Chemical equilibrium.

8) What is dissociation?

Answer: Reversible decomposition is called dissociation.

9) What is the color of Phenolphthalein in sodium hydroxide solution?

Answer: Pink.

10) Which substance obtained on cooling the vapor produced on heating ammonium chloride?

Answer: Ammonium chloride.

 

Chemistry Chemical Equilibrium Part 2

Chemistry Quiz Questions 1-20

11) When temperature is decreased the speed of the reaction increases. Which was the action?

Answer: Exothermic.

12) Write an example of an irreversible reaction.

Answer: The neutralization of sodium hydroxide with hydrochloric acid.

13) A factor which is unable to alter the equilibrium state of reactions in which only solids or liquids are present is?

Answer: Pressure.

14) Chemical equilibrium is said to be dynamic in nature. Why?

Answer: Because even after reaching equilibrium forward and backward reactions are taking place at the same rate.

15) What must be constant for the system to reach equilibrium?

Answer: Temperature.

16) What do you understand by chemical equilibrium?

Answer: The stat of a system of reacting substances in which the concentration does not change is called chemical equilibrium.

17) What are the factors affecting the chemical equilibrium?

Answer: The changes in the concentration, temperature, or pressure affect the equilibrium.

18) Name the reactant used in excess in contact process?

Answer: Air.

19) What is the pressure used in the manufacture of ammonia?

Answer: 1000 atmospheres.

20) What is the optimum temperature in the manufacture of ammonia?

Answer: 500° C.

 

Chemistry Chemical Equilibrium Part 3

Chemistry Quiz Questions 21-30

21) Name the scientist who described about reactions that go forward and backward.

Answer: Berthollet.

22) What is the color of solution obtained when hydrolysis of ferric chloride takes place?

Answer: Chocolate.

23) What is the name of process used for manufacturing ammonia direct from Nitrogen and hydrogen elements?

Answer: Haber process.

24) What accelerate the forward and backward reactions equally in a reversible reaction?

Answer: Catalyst.

25) What happens if a reversible reaction continues for a long time as a closed system?

Answer: Both the reactions continue at the same speed.

26) Which is the most suitable temperature for the production of sulfur trioxide from sulfur dioxide and oxygen?

Answer: 450° C.

27) What happens if a reversible reaction is allowed to continue uninterrupted?

Answer: It will finally reach a stage at which the concentrations of reactants and products remain without any change.

28) What happened if the concentration of the reactants is increased in a reversible reaction?

Answer: Concentration of the product increases.

29) Who put forward a principle relating to the equilibrium system?

Answer: Le Chatelier.

30) How is Le Chatelier principle useful to us?

Answer: It helps us to infer the effect of the change of concentration, pressure, or temperature on an equilibrium system.

 

Chemistry Chemical Equilibrium Part 4

Chemistry Quiz Questions 31-40

31) The reaction in which the forward and backward reactions occur simultaneously 1 is called what?

Answer: Reversible reaction.

32) A substance which sublimes is what?

Answer: Ammonium chloride.

33) What do we get on oxidizing sulfur dioxide?

Answer: Sulfur trioxide.

34) What happened when the pressure of a gas is increased?

Answer: Its concentration is also increases.

35) What is the molecular formula of ammonia?

Answer: NH3.

36) Write an example of an alkali:

Answer: NaOH.

37). Which energy is possessed by the activated complex?

Answer: Potential energy.

38) Write an example for one-way reaction:

Answer: Burning of magnesium.

39) Which substance (in white colour) seen on the inner side of the test tube near its mouth when ammonium chloride heated in it?

Answer: Ammonium chloride.

40) Those reactions in which the products cannot react and give back original reactants are called what?

Answer: Irreversible reactions.

 

Chemistry Chemical Equilibrium Part 5

Chemistry Quiz Questions 41-44

41) What is the name of chemical with formula KCNS?

Answer: Potassium Thio Cynate.

42) The temperature most suited for conducting an industrial process involving a reversible reactions; most conveniently and profitably is called what?

Answer: Optimum temperature.

43) The reaction in which product molecules react and give back original reactants is called what?

Answer: Backward reactions.

44) A system of reacting substances from which neither the reactants nor the products are taken away or added to is called what?

Answer: Closed system.

 

Read : Chemistry QuizChemistry Quiz Electrochemical ReactionsGeneral Knowledge Quiz

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.